Skladování brambor

Skladování brambor

Jak správně skladovat brambory? Toť otázka. Ne totiž každý z nás se chce pokaždé chodit do obchodu pro pár brambor, když máme naplánované kuře k obědu. Mnohem pohodlnější je koupit zrovna celý pytel, ať už pětikilový či větší. Ale jak je správně uskladnit, aby nezplesnivěly, nezačaly rychle měknout nebo nezesládly?


Ideální místo by mělo být suché, vzdušné, tmavé a hlavně i relativně chladné. Nejlépe chladničková a vyšší teplota. Ovšem do lednice se velké množství brambor nevejde a s chladem by se to také nemělo přehánět, jakmile teplota klesne pod 4°C začnou brambory sládnout.

Nejsnáze se skladují brambory v suchém sklepě v dřevěné nebo plastové přepravce. Naprosto nevhodné jsou igelitové tašky, kde se kumuluje vlhkost a brambory mohou zplesnivět či začít klíčit. Pokud opravdu nakupujeme brambory ve velkém, neměly by být naskládány do výšky větší než 60cm, aby se v dolních vrstvách neakumulovalo teplo a vlhko. Uskladněnou bednu lze také překrýt, například netkanou textilíí, ale i zde platí, že by se brambory neměly pod textilií zapařovat. 

Pokud však nemáte žádné chladné, suché a tmavé místo, lze na krátkou dobu umístit brambory i do komory v bytě. Takto uskladněné brambory by se však měly spotřebovat do několika dní.

Mohlo by Vás zajímat

Scroll to Top