Víte, jak pečovat o kuchyňské nože? Čtěte 4 hlavní zásady

Podobně jako v případě jiného nádobí, i o nože je třeba pečovat. Naštěstí na tom není nic složitého – stačí si osvojit základní pravidla a kuchyňské nože nám budou spolehlivými společníky po dlouhá léta.

 

1. Správné broušení

Špičkově nabroušený nůž tvoří základní vybavení každého kuchaře. Ale jak už to tak bývá, není ostrý nůž jako ostrý nůž. Ve skutečnosti je broušení nožů docela složité umění a nesprávným postupem můžeme dokonce životnost nože značně zkrátit.

Při broušení nožů nepoužívejte oblíbené kotoučkové brousiče, ale raději zvolte klasický brusný kámen. Jeho použití je trochu obtížnější a vyžaduje určitou míru cviku (je totiž nezbytné nůž držet pod stále stejným úhlem 15°), nicméně zajišťuje spolehlivý výsledek a nepoškozuje čepel.

2. Jak nože čistit?

Nože čistěte pokud možno co nejdříve po použití, a to pod teplou tekoucí vodou (můžete použít i menší množství prostředku na mytí nádobí, zvláště pokud je nůž mastný; není to však nezbytné). V případě, že necháte použitý nůž delší dobu zasychat, zbytky jídel mohou naleptat povrch čepele a vytvořit usazené skvrny, které se následně velmi těžko odstraňují.

Nože, a to včetně těch s plastovou čepelí je také možno mýt v myčce – důležité je však při tom dodržovat některá základní pravidla. Ještě před zapnutím myčky nůž opláchněte, aby se předešlo vzniku zaschlého povlaku.

Po skončení mycího programu pak myčku ihned otevřete, aby se umožnil odchod horké páry. Ta totiž má na kovovou čepel negativní vliv a může přispívat ke vzniku koroze.

3. Vyhněte se skvrnám na čepeli

Častým problémem zvláště u méně kvalitních kuchyňských nožů je vznik skvrn na čepeli. Setkat se s nimi můžeme takřka v každé domácnosti, kde se používají nože, které již mají něco za sebou. Jakmile se skvrny jednou objeví, neexistuje takřka žádný zaručený způsob, jak se jich zbavit. Jejich vzniku však můžeme poměrně snadno předcházet.

Při mytí se vyhněte používání agresivních čisticích prostředků (což platí i pro tablety do myčky) a nože uskladněte tak, aby se čepelemi navzájem nedotýkaly s jinými kovovými materiály (například příbory nebo ostatními noži). Ideální pro skladování nožů jsou speciální pouzdra nebo magnety na stěnu, kam se jednoduše umístí jeden nůž vedle druhého.

4. Co s nožem nedělat?

Méně je někdy více, a totéž platí beze zbytku i pro nože. Než likvidovat škody a obstarávat kvůli opotřebení nové nože, bude lepší, když se vyhneme některým oblíbeným nešvarům při zacházení s nožem. Někteří z nás si totiž nožem pomáhají i tam, kde nůž nemá co dělat.

Čepeli každého nože například škodí vroucí voda, která v ní vytváří mikroskopické trhlinky – proto při vaření nikdy nepíchejte nožem do brambor či jiné zeleniny, abyste zjistili, zda je již měkká.

Nože jsou určené na krájení, ale nikoliv na jiné činnosti. Používat nůž pro otvírání konzerv je tedy značně nevhodné, čepel se ničí a otupuje.

Pro krájení se nejlépe hodí dřevěné nebo plastové prkénko. Raději tedy zapomeňte na nápad krájet na porcelánu, plechu, kuchyňské lince nebo jiné nevhodné podložce.

 

Mohlo by Vás zajímat

Scroll to Top